• Българските IT специалисти с 4 пъти по-висока заплата от средната за страната

  Българските IT специалисти с 4 пъти по-висока заплата от средната за страната

  Софтуерният бизнес е създал над 3000 работни места в последните 3 години, а близо 100 нови фирми са били създадени през 2014 г. Това заяви Георги Захариев, член на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) по време на представянето на ежегодния анализ „Барометър на българската IT индустрия”, информира economic.bg. Софтуерният бизнес е най-високоплатеният ... ...

 • Петима арестувани, трима убити по време на специалната операция в Сен Дени

  Трима души са убити по време на специалната операция в Сен Дени, пише в. „Монд“. Според полицейски източници сред убитите има жена, която се е самовзривила в хода на операцията. Тя е задействала колан с експлозиви. Жена камикадзе се взривила по време на операцията в Сен Дени Операцията беше предшествана от интензивна стрелба и от ... ...

 • Франция е в траур- отключи ли бежанската вълна поредица от терористични актове

  Франция е в траур- отключи ли бежанската вълна поредица от терористични актове

  Франция е в траур. В петък вечерта има стрелба в Париж, а експлозии са се чули близо до националния стадион в предградието Сен Дени. Броят на жертвите непрекъснато расте, най-малко 120 убити. Ранените засега са 200, от които 80 тежко, твърди източник на AFP. Осем нападателя са мъртви, от които седем са се самоубили, а един ... ...

 • Винетката за колата поскъпва на 97 лв. догодина, започва въвеждането на ТОЛ система

  Винетката за колата поскъпва на 97 лв. догодина, започва въвеждането на ТОЛ система

  97 лв. ще струва годишната винетка за леки автомобили през 2016 г., реши правителството. Избирано е между различни варианти, като най-драстичният бе поскъпване до 145 лв. Седмичната винетка за леките коли ще струва 15 лв., при 10 лв. сега. Месечната винетка поскъпва от 25 на 30 лева. „Цените на винетната такса за леките автомобили не ... ...

 • Годишните винетки вероятно ще струват 100 лева

  Годишните винетки вероятно ще струват 100 лева

  Предвидено е поскъпване на годишната винетка, а цената й вероятно ще се вдигне до под 100 лева. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов в „Седмицата“ на Дарик. Той обясни, че има дебат за увеличение на цената на годишния стикер, който сега струва 67 лева. По повод появилата се информация по-рано ... ...

Запалват светлините на Коледната елха в София

алабин елха

На 1 декември, вторник, в градината пред хотел „Рила” /ул. „Алабин”/ ще бъдат запалени светлините на Коледната елха на София, съобщиха от Столична община. В 17.00 ч. започва празничната програма, в която ще участват вокална група от Столичен център за работа с деца „Бели Брези”, солисти от Арт център „Стринджендо”, младите певци от вокално „Студио Артес”, вокална група „Чудните калинки”, ... Виж още »

Борбата с ХИВ/СПИН е ежедневна

живот

Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както лечение и профилактика. В навечерието на Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН Световната здравна организация анонсира новата си стратегия за елиминиране на епидемията от ХИВ в световен мащаб. Последните медицински данни ... Виж още »

Всяка втора фирма ще раздава коледни бонуси

levove

Всяка втора фирма у нас предвижда коледни бонуси за служителите си. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България, направено за bTV. Спрямо миналата година броят на работодателите, които ще дадат бонус, намалява значително. Повечето работодатели обвързват стимулите с резултатите на компанията през годината. 2/3 от работодателите, които предвиждат бонуси, ще дадат допълнително до 200 лева за празниците. ... Виж още »

Отпадат визите за пътуване между ЕС и Турция

vizi-ES-Turcia

Европейската комисия да отпусне 3 млрд. евро безвъзмездна финансова помощ за бежанците в Турция, а от октомври 2016 г. турските граждани да пътуват без визи в ЕС. Това ще бъде решено на започващата среща на лидерите на ЕС и Турция в Брюксел. Безвъзмездната помощ от 3 млрд. евро за бежанците от Сирия и Ирак е само първоначална, на по-късен етап ... Виж още »

България може да посрещне 1,5 млн. руски туристи следващото лято

Снимка: БГНЕС, архив

България има шанс да посрещне 1.5 милиона руски туристи през следващото лято. Това каза пред Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирайки думи на председателя на Уралската агенция по туризъм Михаил Малцев. Той направил тази прогноза по време на кръгла маса, в която участвали българските власти и представители на руската Агенция по туризъм и водещи туроператори. Според министър Ангелкова ... Виж още »

В кои градове се пушат най-много нелегални цигари?

cigari

Нивото на незаконната търговия с цигари е най-ниското в последните осем години. Това е станало ясно на работна среща в Министерството на вътрешните работи, където е било представено пазарно проучване на водещите тютюневи компании. Потреблението на незаконни цигари към второто тримесечие на тази година е с дял от 13.4%, съобщават от Агенция Митници. Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е ... Виж още »

За уроците на Северна Африка към Европа

Още в началото на годината Египет и Русия се разбраха да си сътрудничат в ядрената сфера. Снимка: архив

Поръчковият портфейл на руската държавна корпорация „Росатом“ за доставки зад граница набъбна до 34 реактора. Така Русия продължава да запазва лидерските си позиции на най-крупен доставчик на световния ядрен пазар. Това стана след като на 19 ноември 2015 г. в Кайро Русия и Египет подписаха споразумение за сътрудничество за изграждане и експлоатация на територията на Египет на ядрена централа с ... Виж още »

Само за три месеца 70 000 туристи са посетили Банята- Музея за история на София

homeslider

70 0000 души са посетили Банята на столицата откакто беше отворена през септември като Музей за история на София, съобщи заместник-кметът Тодор Чобанов. На форум за развитие на туризма на България и Балканите – Go2Balkans той коментира, че през тази година столицата отчита 11% ръст на нощувките и на туристите. Една от причините е именно откриването на няколко нови музея- ... Виж още »

30% от земята у нас е сменила собственика си

DSC07612

За последните 7 години са сключени сделки за 11 млн. дка, или над 30% от земята е сменила собствеността си, коментира Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) на семинар за тенденциите на пазара. По данни на асоциацията от 2007 досега цената на земята е нараснала около 3 пъти, а цените на рентите са се увеличили от 2012 ... Виж още »

Русия премахва безвизовия режим за Турция след сваления военен самолет на Москва

Ìèíèñòð èíîñòðàííûõ äåë Ðîññèè Ñåðãåé Ëàâðîâ ïðîâåë ïðåññ-êîíôåðåíöèþ äëÿ ðîññèéñêèõ è èíîñòðàííûõ æóðíàëèñòîâ ïî èòîãàì äåÿòåëüíîñòè ðîññèéñêîé äèïëîìàòèè â 2007 ãîäó.

Русия реши да преустанови безвизовия режим с Турция от 1 януари догодина, съобщи руският външен министър Сергей Лавров след среща със сирийския си колега Уалид Муалем, предадоха световните агенции. Ръководството на Руската федерация взе решение да преустанови безвизовия режим, който действа между Русия и Турция и това решение ще влезе в сила на 1 януари, каза Лавров. По думите му ... Виж още »