Горещо

Масови протести в защита на Природен парк „Пирин“

Снимка: bTV

Протести и контрапротести се проведоха преди ден заради плановете за втори кабинков лифт над Банско. Хиляди природозащитници се обявиха срещу решението на правителството, което даде зелена светлина на проекта. В същото време защитници на втората кабинка в Банско затвориха главния път край Симитли, информира bTV.

Снимка: bTV

Демонстрации срещу втория кабинков лифт бяха насрочени в 10 български града. Най-масов беше протестът в София, където с музика и тъпани участниците се обявиха срещу решението на правителството да се даде зелена светлина за строежа на нови ски съоръжения. Начело на шествието беше разпънато платно с надпис: „Пирин е в беда, спасете го сега”. Демонстрантите скандираха „Мафия” и „Оставка”. Носеха и плакати с надписи: „Не даваме вековните пирински гори на олигарсите” и „Искаме законност, Банско е балон”. Протестиращите настояват за оставката на екоминистъра и да се спазват законите в страната.

В Пловдив стотици се събраха пред общината, за да кажат, че не всичко е загубено и Пирин все още може да бъде спасен от изсичането на дървета и презастрояване, като се отмени министерското постановление. Цели семейства с деца, които почиват лятото в планината, а зимата карат ски, подкрепиха протеста и се включиха в шествието по главната улица на града.

Във Варна повече от 150 души се събраха пред сградата на общината. Те издигнаха плакати „Пирин е на всички” и „Нашето богатство е в Пирин”.

В Бургас над 150 души протестираха с шествие срещу изграждането на втори лифт в Пирин. Сред тях имаше и с плакати „Банско е новият Слънчев бряг!“.

В Русе в протеста се включиха няколко десетки, предимно млади хора, които искат да се запази природата. Те направиха шествие по главната улица на града, скандирайки „Пирин не е баница“ и „Мафия“. Повечето от участниците са запалени планинари и се притесняват за бъдещето на природния парк.

Десетки се обявиха срещу строителство в Национален парк Пирин и в Стара Загора.

Снимка: БГНЕС

Според защитниците на Пирин правителството е погазило над 1000 писмени становища и над 100 хиляди писма от граждани от цял свят в защита на Националния парк.

Контрапротестът

На път Е-79 пък на масов контрапротест излязоха няколко хиляди души, подкрепящи изграждането на втора въжена линия. Хора от целия регион затвориха главния път край Симитли. Кметовете на 14 общини в Благоевградско подкрепиха проекта за втори лифт.

По-рано днес с автобуси от Банско към контрапротеста тръгнаха стотици от сградата на общината. Те обясниха, че пътят е платен от сдружение „Бъдеще за община Банско”.

„Това е жизненоважен проект за цялата област, той може да даде работа и поминък, за да може да останат нашите деца в България. Това е добра инициатиа, която трябва да бъде подкрепена”, категоричен беше кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Жители на Поморие също излязоха на спонтанен протест срещу „зелените рекетьори”, организиран от национална асоциация „Българско Черноморие”. Те настояха да не се пречи на икономическото развитие на страната. Според тях инвестициите могат да бъдат съчетани с опазването на околната среда. В Поморие се заканиха да продължат да протестират, докато продължават и протестите, инициирани от екоорганизации.

По-рано идейният проект за ново спортно съоръжение беше обсъден на среща между министъра на околната среда и водите, кмета на Банско и концесионера. На нея стана ясно, че изграждането на втори кабинков лифт над Банско може да започне най-рано след 2 години.

(Visited 98 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Масови протести в защита на Природен парк „Пирин“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.