Горещо

Ремонтът на магистрала „Тракия“ между Пловдив и Чирпан трябва да приключи до края на юни

Ремонтът на най-скъпия участък на магистрала „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора ще погълне около 30 млн. лв. и трябва да приключи до края на юни, преди началото на активния туристически сезон. Новата настилка е прогнозирана да издържи на тировете и да няма коловози след това, дори и при 50 градуса. Това обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който провери на място хода на строителните работи, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Дончо Атанасов. Ремонтираният сега участък от 135-ти до 167-ми километър започва да се строи малко преди промените през март 1988 г. Въведен е в експлоатация през ноември 1995 г., информира mediapool.bg

32-километровото трасе е струвало над 1.3 млрд. лв., парите са от държавния бюджет и заем от Европейската инвестиционна банка. Така средната цена на километър е над 36.5 млн. лв., което го прави най-скъпият участък от изграждането на магистрала „Тракия“. Причината за това е курсът на долара, който в този период рязко поскъпва, както и голямата инфлация. Това е посочено в книгата „Пътищата на България“ на Камарата на строителите, издадена през 2016 г.

Причината първият основен ремонт да бъде на 22-километрова отсечка между Пловдив и пътен възел „Плодовитово“ са образувалите се огромни коловози в активната лента за движение, въпреки че участъкът е от средно натоварените на магистралата. По него средно на денонощие преминават близо 24 хиляди моторни превозни средства. От тях 18 370 са леките автомобили, 5209 – товарните камиони, а 210 са автобусите.

За сравнение по най-натоварения участък от магистралата – веднага след изхода на София преминават над 41 хиляди автомобила, като трафикът спада до 31 хиляди автомобила при Вакарел, сочат данните на АПИ. Сега държавната компания „Автомагистрали“ извършва основния ремонт на участъка между 134-ти и 156-ти километър на магистралата. Дружеството отговаря за текущия ремонт и пътното поддържане на магистрала „Тракия“ и работата й е възложена по тази линия, обясниха от пресцентъра на регионалното министерство. Държавната компания е наела подизпълнители, но на страницата й в интернет Mediapool не успя да открие информация кои са те и как са избрани.

В момента се работи по пътното платно в посока Бургас. След като завърши обновяването му, ще започнат и строителните работи в платното в посока София. Целта е ремонтът в двете посоки да завърши до края на юни, преди началото на активния туристически сезон. Строителните работи предвиждат ремонт на настилката, отводнителни дейности, нова хоризонтална маркировка, възстановяване на пътни знаци и ограничителни системи.

За подобряване конструкцията в участъка, който сега се ремонтира, са положени около 7800 кв. м ПВЦ мрежа, а отделно ще се постави и близо 6800 кв. м стоманена мрежа. В активната лента за движение ще бъде положен и 8 см биндер (основният пласт на всички пътища – бел. ред.). Ремонтираният участък ще бъде асфалтиран с полимермодифициран битум, устойчив на температура до 50 градуса.

В момента движението на леките автомобили в ремонтирания участък е прехвърлено двупосочно в платното за София. Тежкотоварният трафик е пренасочен по обходен маршрут – от пътен възел „Пловдив Изток“ при 133-ти км на магистралата по път I-8 и II-66 до пътен възел „Плодовитово“ при 165-ти км и обратно.

(Visited 271 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Ремонтът на магистрала „Тракия“ между Пловдив и Чирпан трябва да приключи до края на юни"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.