Горещо

1/3 от финтек компаниите са в сферата на плащанията

Около 1/3 от българските финтек компании развиват своята дейност в сферата на плащанията, показва първият доклад за финтек индустрията, поръчан от Българската финтек асоциация.

Общият брой на финтек компаниите в България е 65, като по този показател страната е лидер в региона на Югоизточна Европа. През последните три години оперативните приходи на финтек сектора са се удвоили, а средният ръст на индустрията на годишна база е около 33,5%.

Това са компании в сегменти като блокчейн/крипто; капиталови пазари;застраховане; ИТ развитие и подпомагане на финтек компании; кредитиране; ипотечно кредитиране/недвижими имоти; плащания; лични финанси; регтек; управление на доходите. Иновативните решения, свързани с плащания и фактуриране, имат най-голям дял- това са 19 фирми към момента. Телефонът ви се превръща в постерминал благодарение на Phos, правите дигитални плащания навсякъде благодарени на Phyre, бързи онлайн плащания правите през Paysera, Transact е акредитирана дигитална банка. Иновативни приложения за онлайн и мобилни плащания навлизат на български пазар. В Азия вече този метод на плащане надхвърля 90%. Кои са и другите иноватори в сектора научете от първия доклад за финтек индустрията в България.

 ИТ фирмите, които развиват и поддържат финтек компании, също имат сериозна роля в сектора, тъй като представляват 10% от общия брой компании.

„Нашата мисия е да насърчим иновациите, да развиваме средата и така да помогнем на българските финтек компании да се откроят в световен мащаб”, коментира съоснователят и председател на Българската финтек асоциация Валери Вълчев.

41 от финтек компаниите са стартъпи, а 24 са вече установени играчи на пазара. През 2019 г. средната възраст на предприятията е 6 години. Повече от половината от тях са създадени след 2015 г., което е показателно за ключовата роля на стартъпите във финтек екосистемата. 

Сърцето на българската екосистема е столицата София, в която се създава и развива талантът на множество ИТ специалисти. Градът разполага с подходящи ресурси и инфраструктура, доказателство за което е фактът, че 54 от идентифицираните компании са установени в София. Градът е една от най-бързо развиващите се дестинации в Югоизточна Европа и има потенциал да се превърне във финтек центъра на Централна и Източна Европа. Българските стартъпи са подкрепяни, както от инвестиционни фондове, бизнес ангели и частни инвеститори, така и от местните банки, чрез редица инициативи за подпомагане на стартиращи компании.  

Българската финтек асоицация бе създадена само преди две години, но в нея вече членуват половината от финтек компаниите.

 

 

(Visited 197 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "1/3 от финтек компаниите са в сферата на плащанията"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.