Горещо

Националният военен университет „Васил Левски“ е домакин на хакатон на екологична тема

Хакатон на екологична тема ще се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“. От пресцентъра на учебното заведение уточняват, че състезанието ще е на 22 април /четвъртък/ – Деня на Земята.

 

10 отбора от двата факултета на Националния военен университет „Васил Левски” и от две училища в страната, участват в първия хакатон. Надпреварата ще премине в три етапа. Първият е под формата на викторина, в която курсантите и студентите ще отговарят на въпроси, свързани с темата. Вторият етап на състезанието е фотоизложба, която е с конкурсен характер. Експозицията ще бъде открита в деня на събитието в Дома на културата на НВУ. Снимките са дело на курсанти и студенти, вече са качени във Фейсбук страницата на университета, където тече гласуване. Във Фейсбук, както и в изложбата, фотосите са анонимни. Всички гости на хакатона ще имат възможност да гласуват за фотографиите, за да бъдат определени победителите. Третият етап е хакатонът, в който отборите разработват проекти по една от зададените теми.

 

Темите са шест и са свързани с разрешаването на екологични проблеми: „Нисковъглеродни емисии и качество на атмосферния въздух”, „Малкоотпадни и безотпадни технологии”, „Чисти (зелени) технологии и екологични иновации”, „Климатични промени и климатична сигурност”, „Умен град – екологично мислене и социална среда” и „Екологично производство и биотехнологии”.

 

Курсантите и студентите са разпределени в осем отбора, два от представят Шуменския факултет на Националния военен университет. Другите два отбора са ученически. Единият тим е на СУ „Бачо Киро“ в Павликени, вторият – на Професионална гимназия по ядрена енергетика „Игор Курчатов“ в Козлодуй. В помощ на отборите са ангажирани академични наставници и ментори от бизнеса, които са подбрани в зависимост от темата, по която отборът р

аботи.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Националният военен университет „Васил Левски“ е домакин на хакатон на екологична тема"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.