Горещо

Нов план за справяне с COVID-19- предвиждат се 4 етапа

Представят Националния оперативен план за справяне с COVID-19 на пресконференция в Министерския съвет. Министър-председателят Кирил Петков откри събитието чрез видеоконферентна връзка. На пресконференцията присъстват министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков.

Изследвахме всички фактори, от които зависи здравната система, посочи Петков. Оказа се, че заетостта на интензивните легла е най-важна и това ще е най-важният фактор.
Нищо още няма да бъде затворено към момента, отбеляза той. В Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 се предвижда срок от 3-5 дни преди да се наложат нови мерки.

Анализираме процента на интензивните легла по области. Решихме да има опция със сливане на интензивните легла от една област в друга, обясни премиерът.

Разделили сме България на 6 клъстера от области, които ще се следят общо и мерките, които ще засягат тези клъстери ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Вече ще има възможност да се прогнозира какво следва като мерки чрез карта с областите, така родителите и бизнесите ще могат предварително да знаят дали ще има затваряне.Мерките ще се определят според четири етапа, които зависят от заетостта на интензивните легла.

При етап 1 е с най-малка заетост на интензивните легла – 50%.

Етап  2 е с 60% заетост на леглата
Етап  3 е когато се достигне опасно ниво на заетост от 70%, тогава започват и първите по-меки ограничителни мерки, при които децата например от 1 до 4 клас ще продължават да ходят на училище.
При етап 4 – при 80% заетост на интензивните легла, тогава правим едно симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките, всичко друго ще бъде симетрично затворено. Към момента имаме опасност от влизане в етап 4 на Северен централен район, добави Петков.

Министър-председателят обяви и 10 мерки за подкрепа на бизнеса и обществото по време на пандемията.

– Мярката 60/40;
– Патронажна грижа „Плюс”;
– Мярка „Запази ме”;
– Оперативна програма за храни или материално подпомагане;
– Програма „Възстановяване” за малки бизнеси;
– През ББР подпомагане отново по програма „Възстановяване”;
– През ББР подкрепа за туризма;
– Запазваме 9% за фирмите в туристическия и ресторантьорския бизнес;
– Допълнителни схеми в сферата на туризма, компенсирани загуби в туризма;
– Чисто нова мярка – когато се достигне етап 4, тази мярка е само за напълно затворени микро и средни предприятия. В тази мярка ще има 20% безвъзмездна финансова помощ от средните нетни пригоди за 2021 г. в размер до 100 000 лева. Тази мярка ще се прилага само ако съответният бизнес е достигнал етап 4.

Мина времето, когато министър Денков разбираше от медиите за въвеждането на нови мерки в училищата, отбеляза Сербезова.

 

Поставихме в центъра областният подход заради големите разлики в заетостта на леглата по области, а причината за тях са различните разлики, посочи Сербезова.

Спирането на плановите операции се налага, за да се освободят места в интензивните отделения, каза още той. Заболяването на медицинския персонал е не по-малко важен фактор, който също се следи, каза още Сербезова.

Виждаме нов проблем и това е загубата на мотивация при учениците да се върнат в клас, заяви образователният министър Николай Денков.

Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо.

Максималният брой интензивни легла, които могат да бъдат разкрити при съществуващите досега възможности на здравната система, е 1268, както и 62 за деца, съобщи Сербезова. До вчера заетите легла за лечение на неусложнени случаи са били 4460, а за интензивно лечение са били заети 584, посочи министър Сербезова. Свободните легла за неусложнени случаи до вчера са били 3375, а свободните интензивни легла – 332, допълни тя и подчерта, че днешните данни вече са други.

Променя се подхода за информиране на обществото, както и начина, по който ще се мотивират хората да си поставят ваксина, посочи още Сербезова.

 
(Visited 18 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Нов план за справяне с COVID-19- предвиждат се 4 етапа"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.