Горещо

Как да предотвратим образуването на съсиреци в кръвта

Тромбозата е патологично прижизнено съсирване на кръвта в кръвоносните съдове. Процесът на възникване и развитие на тромбозата се нарича тромбогенеза. Тя протича в строго определена последователност, която за пръв път е описана от немския патолог Рудолф Вирхов. В негова чест тази последователност е наречена триада на Вирхов:

 – увреждане на съдовата стена;

 – промени в кръвния ток – завихряне или стаза;

 – промени в състава и свойствата на кръвта.

Развитието на тромбоза се провокира от различни фактори. За това говори ръководителят на Центъра по сърдечно-съдова патология Заур Шугушев.

Лекарят обясни, че кръвните съсиреци могат да се появят във вените и артериите при три условия:

„Проблеми със стените на кръвоносните съдове, забавяне на естествения кръвоток и увреждане на съдовата клетка“, каза той.

Тромбозата, според лекаря, се насърчава от сърдечни и съдови заболявания, тютюнопушене, разширени вени, COVID, операции, прием на определени лекарства и дори дълги полети.

Според общопрактикуващия лекар Надежда Чернишева, за да се намалим риска от тромбоза има няколко неща, които трябва да се спазват.

„Пийте повече вода, защото това често се свързва с дехидратация. Не стойте дълго време в една позиция, особено пред компютъра, защото кръвта тече надолу и тя застоява във вените на краката, следователно рискът от тромбоза се увеличава. Необходимо е също така да спортувате, по-често да се движите“, п

(Visited 42 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Как да предотвратим образуването на съсиреци в кръвта"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.