Горещо

Първи случай на мистериозния хепатит в България?

Вече и в България има съмнения за първи случай на мистериозния хепатит при децата. Какво стои зад това необяснимо заболяване, какви са симптомите и възможните последствия и за какво трябва да внимават родителите?

Световната здравна организация (СЗО) съобщи за нарастващ брой на случаите на остър хепатит с неизяснен произход при деца под 10 години. Експерти, сред които и генералният секретар на германското Дружество за детска и младежка медицина д-р Буркхард Родек, предполагат, че има вероятност заболяването да е причинено от аденовируси, а появата му може да е свързана с мерките срещу пандемията.

В България в края на миналата седмица беше съобщено за първи случай на заболяването, но междувременно от здравното министерство уточниха, че трябва да се изчакат резултатите от пробите. Пациентът е дете от Бургас, което е било лекувано около седмица и междувременно е изписано без усложнения.

От германския институт „Роберт Кох“ предполагат, че особено много случи на хепатита с неясен произход има във Великобритания.

По данни на СЗО при близо 10 процента от децата, развили остър хепатит, се налага трансплантация на черен дроб. Смъртните случаи дотук са най-малко четири.

Тененбаум съветва възрастните да наблюдават внимателно кожата и очите на децата, развили стомашно-чревна инфекция. Ако те започнат да се оцветяват в жълто, ако урината е по-тъмна или изпражненията са по-светли, непременно трябва да се потърси лекар. Строгата хигиена намалява риска от заразяване.

Макар и засега необяснимите случаи на хепатит при децата да изглеждат сравнително малко на брой, здравните власти са разтревожени заради възможните тежки последици. Търсенето на мистериозния причинител продължава.

(Visited 61 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Първи случай на мистериозния хепатит в България?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.