Горещо

Полезните съставки на 15 екзотичните плодове- I част

Екзотичните плодове стават все по известни у нас. Понякога похапваме тези плодове, защото ни харесват или защото искаме да опитаме нещо ново. Ще ви запознаем с полезните съставки на тези изкушения.

1. Карамбол

Карамбола се среща в горите на Индонезия. Смята се, че негова родината са Молукските острови. Култивирани сортове карамбол се отглеждат в Индия, Южен Китай, Индонезия, Виетнам. Плодовете са месести, сравнително с малки размери. Имат много нестандартна форма,която като се разреже придобива формата на звезда. Затова на английски е известен като плода-звезда (starfruit). Вкусът на карамбола е нещо средно между грозде,ябълка и слива. Кожата на карамбола може да се използва за храна, а месестата част е стипчива и сочна.

Плодовете на карамбола съдържат органични киселини (главно представители на оксалова), калций, фосфор, желязо, натрий, калий.

Витаминният комплекс на карамбола е представен от витамин С, бета-каротин, витамини В1, В2 и B5.

Карамбола е богат на оксалова киселина и трябва много внимателно да се употребява от хора имащи проблеми със стомаха- страдащи от гастрит ,колит,язва,тъй като може да се развие бъбречно заболяване в следствие на промяната на солевия баланс на тялото.

2. Ананас

Родината на ананаса е Южна Америка. Днес много разпространено е отглеждането му във Флорида, Мексико,Централна Америка, Хавайските острови .Плодовете са големи- понякога може да достигнат и до няколко кг. По форма много наподобява формата на борова шишарка. Консумира се след като бъде премахната здравата ,наподобяваща на люспи кора в сурово състояние. Плодът не съдържа семена .Вкусът е сладък и със жълтеникав цвят – богат на много витамини- А, В, особено на вит С, съдържа и манган ,които подпомага обмяната на въглехидратите. Ананасът има способност да подобрява метаболизма на организма.

С ниско съдържание на натрий,без съдържание на мазнини и холестерол. Ананасът е ниско калоричен плод съдържа едва 56 калории на 100 г.,ето защо ананасът се използва при редица диети. След обаче като сте похапнали този прекрасен плод е необходимо да изплакнете устата си понеже разрушава зъбния емайл.

 

3. Папая

Често бива наричан плода на ангелите. Точната родина не е напълно известна,но се смята че може би е централна Америка и по точно Мексико. Разпространена е във влажните районите на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия. Плодовете са със издължена до кръгла форма,със зеленикава кора и розово оранжева вътрешност. Във вътрешността има множество малки черни семчици,които е необходимо да се отстранят при консумация. Вкусът наподобява много този на пъпеша.Съдържа почти целия списък от витамини А,В, отличен източник на вит С, Д,Е , съдържа и много минерали основен източник е на калций и калии .Съдържа и много микроелементи като желязо,цинк, манган.

Ниско калоричен продукт- съдържат приблизително 25 калории, много малко протеини и мазнини. Папаята има силно алергично въздействие,така че много трябва да се внимава при консумацията му. Ензимът от Папая може да бъде използван за лечение на язви и да спомогне за намаляването на подуване, оток и повишена температура след операцията. Ензимът е подходящ при разтваряне на мазнини,изчистване на организма и омекотяване на кожата.

4. Личи – окото на дракона.

Произхода му е от Китай. Личи е тропическо дърво намиращо голямо разпространение в  Китай, Виетнам, Индонезия и Филипините. Плодовете са с овална форма и  много малки размери 3-4 см.Обвивката е грапава и с много израстъци.В центъра има една голяма семка (затова много хора наричат този екзотичен плод с името окото на дракона)  и месото което се използва за храна е именно между обвивката и семката.Плодът е сочен ,нежен,наподобяващ грозде. Плод също богат на много витамини-особено богат на вит С ,съдържа и калций, фосфор, магнезий.

Плодовете са подходящи за употреба и за хора страдащи от диабет, намалява нивото на кръвна захар.Подпомага храносмилането,може да се използва и при анемия.

5. Кокос- Маймуна

Предполага се че родината на кокосът  е Нова Гвинея.Доста разпространено дърво-среща се в Северна и Южна Америка,Африка, Азия и Австралия. Наименованието на плода е от португалски и означава маймуна, тъй като обвивката на кокоса наподобява маймуна.

Кокосовият орех във вътрешността си има течност (кокосово мляко) и ядка,която може да се използва за храна (копра).Кокосово масло има свойството да ускорява метаболизма, поради което организмът се зарежда по-бързо с енергия, а това повишава жизнеността на човека.,затова е предпочитана при различни видове диети.Кокосовото масло предпазва от диабет,тъй като регулира нивото на инсулин в организма. Кокосовия орех спомага за успокояване напрежението на организма и може да се използва и при урологични проблеми.

 

(Visited 162 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Полезните съставки на 15 екзотичните плодове- I част"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.