Горещо

Съвети как да се предпазим от мълнии

Едно от най-важните неща, които трябва да правим, когато се отправяме към високото, е да се информираме добре каква е прогнозата за времето.


План за действие за приближаваща гръмотевична буря

Не чакайте мълнията да започне да удря неща на няколкостотин метра от вас. Макар и впечатляващо красива, няма да я оцените много, ако станете мишена. Ето някои неща, които можете да направите:

В открито пространство:
Туризмът на открито ви позволява да видите гръмотевична буря в далечината, което е страхотно. За съжаление, също е по-опасно, защото на открито има по-малко подслон. Решение?

  1. Избегнете откритото пространство. Ако сте на връх или било, тръгнете надолу възможно най-бързо.
  2. Изключете всички електрически устройства. Те привличат още повече електрическа активност. По възможност извадете и батериите.
  3. Намерете безопасно и сухо място. Гръмотевична буря обикновено завършва след около час – достатъчно време, за да се намокри сериозно земната повърхност. Опитайте се да намерите скален корниз, пещера или дори палатка в сухо място.
  4. Внимавайте с пещерите. Въпреки че пещерите могат да ви запазят сухи, те идват със собствени опасности. В случай, че мълнията удари вашата пещера, стойте поне на метър от стените и на три метра от тавана.
  5. Изолирайте се от земята! Поставете шалте или друг мек предмет под краката си. Така ще бъдете предпазени от протичането на електричеството по земната повърхност, ако падне мълния близо до вас. Имайте наум, че електричеството все пак може да премине през поставената от вас изолация.
  6. Независимо дали сте навън на открито или на защитено място, заемете следната позиция: клекнете, наведете главата си и покрийте ушите с длани и дръжте краката си събрани.

В гората:
Гръмотевичните бури в гората са по-коварни, тъй като сте заобиколени от повече потенциални цели.

  1. Ако сте с група се пребройте бързо – особено ако мълния удари близо до вас. Не чакайте отговор, ако някой от вашата група е на известно разстояние от вас – стигнете до него възможно най-бързо. Може да се нуждаят от незабавна помощ.
  2. Избягвайте високите и самотните дървета! Те също са магнит за мълнии. Някои туристи обичат да се подслонят под самотни дървета – голяма грешка, която трябва да избягвате.

Избягвайте водата!
Водата е добър електрически проводник. Така че, ако удари мълния, електрическият ток ще се разпростре по повърхността във всички посоки. Ако сте близо до водата също има голям шанс електричеството да достигне до вас. Затова стойте далеч от езера, извори и дори локви.

Внимавайте с металните части от екипировката!
Опитните планинари държат всички метални предмети далеч от заслона. Това включва щеки, пикел/сечива за ледено катерене, метални прибори за хранене и др. Можете дори да ги превърнете в гръмоотвод, ако можете да ги поставите на по-високо от палатката място или на склон, разположен по-високо от мястото, където сте отседнали. Безопасно разстояние е на около 50 метра.

Изгасете огъня (ако има такъв). Стълбът от дим е йонизиран газ, който може да предава електричество.

Латентна опасност от мълния
Мълниите са опасни, но дори и да избегнете директен удар, това не означава, че сте извън опасност. Електромагнитната индукция все още може да ви навреди, ако ударът е на разстояние един метър или по-малко – което означава, че ако мълния удари достатъчно близо, токът все още може да премине през тялото ви.

 

(Visited 37 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Съвети как да се предпазим от мълнии"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.