Горещо

Имунолог: Всяка повторна инфекция с COVID-19 протича по-тежко

Всяко следващо заразяване с COVID-19 може да доведе до по-тежко заболяване от предишното, предупреди имунологът Николай Крючков в интервю за радио Sputnik.
Преобладаващият в момента щам Omicron на коронавируса е много по-малко патогенен и е по-малко вероятно да доведе до смърт, отколкото например вариантът Delta, каза Крючков. Въпреки това при повторно заразяване с коронавирусната инфекция заболяването може да бъде по-тежко, отколкото първия път, казва той.

„Последното голямо проучване преди няколко месеца показа, че при равни други условия всяко следващо заболяване от COVID-19 е по-тежко при същия човек“, уточнява имунологът.

Според него това може да се дължи на въздействието на коронавируса върху организма.

„Това изглежда се дължи на факта, че COVID-19 по принцип оставя следи в организма, а компенсаторните възможности на организма не са неограничени. Съответно не препоръчвам на никого да се разболява пет пъти“, добави Крючков.

Лекият случай на коронавирусна инфекция по време на първа или втора инфекция не означава, че всичко ще върви гладко в бъдеще, сигурен е имунологът. Той препоръчва ваксинация и използване на маски за намаляване на рисковете.

„Най-добрият вариант е, разбира се, да се предпазите с ваксинация и нелекарствени противоепидемични мерки, носейки маски. Всички тези фактори заедно предпазват вас, вашето семейство и околната среда от последиците от тежко преболедуване на СOVID-19“, обяснява Кручков.

 
 
(Visited 40 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Имунолог: Всяка повторна инфекция с COVID-19 протича по-тежко"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.