Горещо

Получаваш защита, ако си бил 60 дни в “ интимна връзка“

Извънредно заседание на Народното събрание заради ревизия на Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс. Лятната ваканция на депутатите беше прекъсната, за да обсъждат по-строги мерки срещу насилници. Извънредното заседание бе предизвикано от случая на 18-годишната Дебора, обезобразена с макетен нож.

След повече от два часа дебати депутатите приеха гаранции за защита от домашното насилие, като замениха термина „фактическо съпружеско съжителство” с „интимна връзка”. Народните представители приеха лицата, които са или са били в интимна връзка, независимо дали споделят едно домакинство, също да могат да търсят защита при евентуален тормоз от страна на половинката. Фокусът е върху предоставянето на защита срещу насилие, когато са налице интимни взаимоотношения. Със законодателните промени се разширява кръгът на лицата, които могат да търсят бърза и ефективна защита срещу насилие.

Какво предвиждат и промените в Наказателния кодекс

При лека телесна повреда – до 2 години затвор и глоба до 1000 лева.

При повторно провинение на лека телесна повреда да има минимум 3 месеца затвор, предлагат от „Възраждане”.

Заложено е да се увеличат наказанията при средна телесна повреда. Така максималното да бъде до 8 години затвор, а не 6, както е досега.

В Закона за защита от домашното насилие се въвежда нов термин – „интимна връзка”. Така лицата ще имат право на защита при упражнено върху тях насилие.

Надежда Йорданова даде дефиниция на определението „интимна връзка”. „Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни и сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Отношение с продължителност поне от 60 дни”, посочи тя.

„60 дни – откога започват? От първата среща или от първия сексуален, евентуално, контакт. И това веднага навежда на втория въпрос, тъй като в дефиницията присъства и сексуален контакт, значи ли, че трябва да има видеорегистратор, който да доказва този контакт, или ще се вярва само на декларации”, попита Андрей Чорбанов от ИТН.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Получаваш защита, ако си бил 60 дни в “ интимна връзка“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.