Горещо

Нови исторически ценности се откриват край тунела на метрото

метро разкопкиПод бул. „Мария Луиза“ в София изникват невероятни исторически ценности от римско време. Има римски мозайки, ценни капители, един от тях е изключително елегантен и с него би се гордял всеки голям музия по света, заяви главният архитект на София арх. Петър Диков. В интервю за БНР Диков опроверга информациите, че при строежа на метрото се заличава древна Сердика.
Той обясни, че екипът разкрива повече от 10% от територията на древния град в неговите крепостни стени. „Разкриваме го систематично и с изключително голяма грижа за това, което намираме“, обясни главният архитект на столицата. „Пред бившия Партиен дом се работи на ръка, с тунели, за да може да не се пипа, нито да се демонтира, нито да се пренася археологията“, заяви арх. Диков.
В момента под бул. „Мария Луиза“ работят над 100 души. „Там има четири или пет пласта на археология, които са един върху друг. Самите археолози предложиха да бъдат демонтирани внимателно отделните пластове, за да стигнат до следващия пласт, като моето впечатление е, че те считат, че римският пласт от втори до четвърти век е най-ценен. Демонтираха се някои останки от сгради от османско време, които междувпрочем не са унищожени. Те бяха пренесени. Част от тях ще бъдат монтирани в ларгото, част от тях са монтирани наново в район „Кремиковци“, като искаме да направим един археологичен парк, който няма автентиката, разбира се, на мястото, но е автентичен като материал“ допълни арх. Диков.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Нови исторически ценности се откриват край тунела на метрото"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.