Горещо

50 хил. по-малко коли в София ако има трети лъч на метрото

„Хората са отговаряли на въпроса при условие, че и втори метродиаметър функционира” инж. Ангел Витанов, шеф на фирмата подизпълнител на чешкото дружество, което обследва маршрута на подземната железница. 70% от участниците пък са заявили, че ще слязат от колите, ако има буферни паркинги на метростанциите. Данните от последните три подобни анкети сочат, че между
68 и 71% от хората са съгласни да пътуват с метрото, вместо с личния си автомобил. 26,4% от всички пътувания в града в момента се осъществяват с лични автомобили, сочат още данните. Почти двойно по-голям е броят на пътуванията в градския транспорт – 44,4%. Според официалните данни на столичния „Метрополитен” подземният влак се ползва от около 13% от пътниците. Ходенето пеша пък предпочитат 21,7%. 3,3% се возят на маршрутка и едва 1,1% ползват такси.
През септември ще бъде избран маршрутът на третия метродиаметър, съобщи главният архитект на София Петър Диков. Вчера в столичната дирекция по архитектура бе стартирана процедурата по съгласуване на проектите. В момента има пет разработени варианта за маршрута на третия метролъч. Във всеки от тях се предвиждат по две естакади с шумоизолиращи стени. Пероните ще са дълги до 100 м. Според прогнозите през тях ще преминават по 40 хил. пътници на час. Средната скорост на влаковете пък ще е 65 км./ч.
Очаква се решението за окончателния маршрут да бъде взето на експертен съвет през втората половина на септември.

(Visited 44 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "50 хил. по-малко коли в София ако има трети лъч на метрото"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.