Горещо

Българите предпочитат все по-евтина техника

мобилен интернерБългарите предпочитат по-евтина техника с по-ниски характеристики. През 2011 г. се пести най-вече от разходите за компютри, климатици и перални машини, въпреки че наред с телевизорите те са сред най-търсените в магазините за електроника.

Това показва класацията „JetCredit топ 100“ на „БНП Париба лични финанси“. Данните са валидни за първата половина на 2011 г. и отразяват движението на най-търсените продукти според постъпилите молби за потребителски кредит, информира електронното издание „Дневник“.
Най-голямо е намалението при търсената средна цена на телевизорите. С близо 240 лв. по-малко са плащали на телевизор българските потребители в сравнение с миналата година. Средната цена върви между 550 и 630 лв., а резолюцията и контрастът падат драстично (от резолюция 1920х1080 на 1366х786 и от контраст 60 000:1 на 30 000:1).

Класацията отбелязва раздвижване в посока надолу и сред предпочитаните цени и параметри на компютрите. Докато през миналата година най-купуваните компютри са се движили в диапазона между 500 и 540 лв., то през първата половина на тази година хората са купували такива, които струват не повече от 400 лв. Очаквано понижената цена води със себе си и по-ниска мощност на закупената техника – най-популярният модел сред купувачите е с процесор 2.7 GHz, a през 2010 най-търсени са били компютри с двуядрен процесор 2х2.4 GHz. С един гигабайт е намалял и размерът на RAM паметта на повечето закупени компютри.
Преди година българите са били готови да извадят между 780 до 830 лв. за климатик, докато през тази сумата не прескача 740 лв. Статистиката показва и търсене на перални машини, които са с 10 лв. по-евтини, но без последните екстра функции.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Българите предпочитат все по-евтина техника"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.