Горещо

Може да останем без самолетно гориво по летищата

Компанията трябва да организира доставките от други места, обясни министърът.

 

За да няма проблеми със зареждането на самолетите горива са пренасочени от Пловдив към морските ни летища във Варна и Бургас. Той обясни, че в случая държавата е освободила част от запасите от Държавния резерв, за да може компаниите да реагират на шока с прекъсването на доставките от „Лукойл“. Държавата ще поиска да се свика и заседание на надзорния съвет на рафинерията, за да видим какво се случва там. Очаква се още днес да има яснота кога ще се съберат директорите на „Лукойл“, каза още Трайков.

До момента няма самолет, на който да е било отказано зареждане с гориво, заяви и председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов. Според него освободените от резерва 1 800 т керосин ще стигнат за 4-5 дни. Трябва да се помисли за в бъдеще да има алтернативни доставки, добави Станулов.От „Лукойл“ са изпратили писмо, че спират доставките на гориво и за БДЖ, информира bTV. Железниците дължат на компанията над 2,5 млн. лв. за дизел.

Министърът добави, че днес изтича срокът за оттегляне на иска на руската страна за строителството на АЕЦ „Белене“. Ако това не стане България ще заведе контраиск срещу „Атомстройекспорт“.

Междувременно стана ясно, че президентът на руската петролна компания „Лукойл” Вагит Алекперов е бесен от ситуацията със затварянето на българския завод „Лукойл Нефтохим” и на безотговорните действия на ръководителя на „Лукойл България” Валентин Златев. Заради него могат се се провалят плановете на компанията за експанзия на турския пазар. Турската компания „Лукойл Евразия Петрол” разчиташе на доставките на гориво от бургаската рафинерия, съобщава сайтът newsbg.ru.

(Visited 63 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Може да останем без самолетно гориво по летищата"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.