Горещо

С 30% са се увеличили онкоболните у нас

С близо една трета са се увеличили болните от рак спрямо миналата година. Според ИСУЛ ръстът е 30%, докато Националната онкологична болница отчита 15-процентен скок.

От 1 юли болницата е подписала договори за доставка на лекарства, но те са на база приема от миналата година, заяви пред БНР директорът на здравното заведение доц. Здравка Валерианова.

„Докато за същия период миналата година сме имали средно около 600-650 пациента, сега имаме около 700“, допълни доц. Валерианова. През юли само през двата химиотерапевтични кабинета са минали 738 болни.

„Ние не можем да задоволим нуждите на всички онкологично болни от страната с лекарствени продукти. Правим го само за тези, които са приети за лечение и постъпват в нашата болница“, допълни  директорът на болницата.

В края на юли онкологичният център в болница „Царица Йоанна“ спря приема на нови пациенти за химиотерапия заради недостиг на средства за лекарства. В момента здравното министерство обмисля преразпределение на средства от клиники с по-малко болни към такива с повече пациенти.

Тогава от ИСУЛ също обявиха, че има повишен брой болни, които са потърсили лечение там заради разширяване на дейността на отделението по химиотерапия. Пациентите са нараснали с около 30% спрямо същия период на 2010 г.

(Visited 36 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "С 30% са се увеличили онкоболните у нас"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.