Горещо

Gmail пусна разговори през пощата и за България

gmail phoneОт днес и българските потребители на електронната поща на Google –  Gmail, могат да телефонират с нейна помощ до мобилни и стационарни телефони. До този момент това беше възможно само, ако и двамата участника в разговора имат профил в Google.
Услугата, която се реализира с помощта на уеб-базиран Voice over IP, до този момент беше запазена само за потребители в САЩ и Канада, информира investor.bg. От днес обаче интернет компанията я разширява в още 38 страни, сред които и България. Услугата се интегрира постепенно, а зелена слушалка в долната част на чат прозореца сигнализира готовност за ползването й. Приятно впечатление прави типично сeмплия, но приятен интерфейс.
За да може да се телефонира през Gmail, разработчиците са добавили нови функции. Номерата може да се набират ръчно, а ако телефоните на приятели и познати вече са били записани, те могат да бъдат набрани веднага.
Има, разбира се, и някои изисквания за ползването на новата услуга. Освен акаунт в Gmail, всеки желаещ се нужда е от Plug-in за езикови и видеочат функции на Google.
За да се обадите, получавате ваучер с дадена сума, например евро. Ваучери могат да се зареждат в четири валути – евро, британски лири, канадски долари и, разбира се, щатски долари.
Цените са обявени в сайта на Google и са без ДДС. „Ако адресът ви за фактуриране е в ЕС, в допълнение към сумата на закупения кредит за обаждания ще бъдете таксувани и с приложимия процент ДДС за държавата ви. Например, ако поръчате кредит за обаждания за 10 евро и ДДС в държавата ви е 19%, ще ви таксуваме 11,90 евро“, пише в сайта на услугата.
Обаждане във френската мобилна мрежа по Google струва 8 евроцента, а в британската мобилна мрежа – 13 евроцента. „По-ранен оператор на интернет телефония (има се предвид Skype, б. ред.), иска за тази услуга около 20 и съответно 25 евроцента, но цената му е с ДДС“, пише в съобщението на интернет гиганта.
За България например таксата за говорене в мобилната мрежа е 28 цента (54 стотинки) без ДДС, а минута разговор по стационарна мрежа струва 5 евроцента (9,7 стотинки). Skype е малко по-евтин при мобилните разговори – 27 цента без ДДС, но по-скъп при стационарните. Освен това Skype изисква и допълнителни такси при свързване, които липсват при конкурента Gmail.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Gmail пусна разговори през пощата и за България"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.