Горещо

КЗК се самосезира за монопола при самолетното гориво

Комисията е постановила решение за самосезиране във връзка с постъпило писмо от министъра на икономиката, енергетиката и туризма от вчера, в което се съдържа информация за евентуално извършена злоупотреба с господстващо положение от страна на „Лукойл Ейвиейшън България“ ЕООД и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД по отношение на доставките на авиационно гориво за летищата и авиопревозвачите на територията на страната.
Производството ще бъде водено и по чл. 102 от Договора за функционирането на
Европейския съюз. КЗК ще изпълни ангажимента си да информира Европейската комисия (ЕК) и националните органи за защита на конкуренцията на държавите членки за започналото производство чрез Европейската мрежа по конкуренция.
Вчера министърът на икономиката Трайчо Трайков се обърна към КЗК с въпроси за пазара на самолетно гориво. За сигнала той се позова на определенията на Софийския административен съд, които спряха предварителното изпълнение на решенията на митниците, прекратили лицензите за управление на данъчен склад на бургаската рафинерия и нефтеното пристанище „Росенец“. По думите на министъра там се казвало, че спирането на рафинерията, няма да има керосин за самолетите.

 

Междувременно финансовият министър Симеон Дянков заяви, че от случая с „Лукойл“ всички са печелещи – държавата, защото показа, че трябва да се изпълняват законите. Печели и целият бранш, след като стана ясно, че и най-големите фирми вече ще си плащат данъците, тъй като законът е за всички.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "КЗК се самосезира за монопола при самолетното гориво"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.