Горещо

Бензинът и дизелът у нас сред най-евтините в ЕС

LukoilЦените на бензина и дизела на дребно в България са сред най-ниските в Европейския съюз, показва справка на общността, публикувана днес. Според нея цената на най-масовото автомобилно гориво А 95 е 1.29 евро за литър, същата е и цената на дизела. (2.53 лв./л), информира електронното издание dnevnik.bg. За сравнение, страната с най-скъп бензин в ЕС е Гърция, където литър струва 1.71 евро.  След България в класацията за цените на А 95 са единствено  Естония (1.27 евро/л) и Кипър (1.23 евро/л).

От 2 август най-голямата рафинерия в България „Лукойл Нехтохим“ намали цената на едро на бензина и дизела средно с 2%. Едноименната компания смъкна и цените на дребно, като бензин А 95 и дизелът вече струват 2.47-2.48 лв. за литър. От днес сутринта и останалите вериги бензиностанции последваха примера на „Лукойл“ и смъкнаха цените.

Според заключение на комисията за защита на конкуренцията от 2009 г. цените на горивата на дребно се движат „в съмнителен синхрон“, но няма доказателства, че на пазара има картел.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Бензинът и дизелът у нас сред най-евтините в ЕС"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.