Горещо

EK все пак ще дофинансира изграждането на Дунав мост 2

На 19 ноември 2010 г. официалните органи на България и Румъния представиха пред ЕК искане за изменение, с което настояват за нова крайна дата за допустимостта на разходите. Администрацията се аргументира със сложността на проекта заради неговия международен и граничен характер, неговата схема за финансиране, включваща много на брой участници, и специфичните характеристики на договорите за проектиране и строителство.

Максималната стойност на помощта от Кохезионен фонд за проекта за българската страна е 70 млн. евро, a за румънската- почти 36 млн. евро.Положителното решение на комисията ще позволи мостът да бъде завършен с европейско финансиране, въпреки огромното забавяне, допуснато през миналите години. Досега са изпълнени 64% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение. Платени са над 80% от договорната сума за изпълнено строителство. По другия договор – за изграждане на прилежащата инфраструктура, са изпълнени 58% от строителните дейности, а разплатените средства са над 60% от договорната сума.

Основният проблем на изпълнителя, свързан с осигуряването на необходимите количества материал за насипи, също вече е разрешен, обявиха от МС. Официалното разрешение на концесията за добив на строителни материали беше дадено с решение на министрите, а изкопните работи започнаха на 24 юни.

 

(Visited 50 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "EK все пак ще дофинансира изграждането на Дунав мост 2"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.