Горещо

Топ 10 на най-странните места на планетата

Понякога природа си играе със сетива ни, принуждавайки ни да се замислим на коя точно планета и в какво измерение се намираме. Понякога природа надминава себе си и ни изпраща на пътешествие в приказките, друг път – в света на научната фантастика.

1. Северен полюс

Nord poleПолярното (Северното) сияние представлява най-зрелищната гледка, която небето представя на земните жители. Ярки светлини изпълняват грациозен танц, резултат от взаимодействието на частици, заредени от слънчев вятър с магнитосферата.
Викингите вярвали, че тези сияния са воини, които препускат в небето.

2. Голямата синя дупка в Белиз

blue holeГолямата синя дупка, погледната от въздуха е като огромно наситеносиньо око, насред водната шир. В миналото тя е била пещера, но след наводнение, таванът е срутен и така се получава едно от най-добрите места за гмуркане (така твърди самият Жак Ив Кусто).
С дълбочина от 300 метра дупката днес е местообитание на разнообразен подводен живот.

3. Рио Тинто

Rio TintoРека Рио Тинто в Испания се смята за едно от най-неблагоприятните места за живот. Водите й са с изключително високо киселинно съдържание и единствените й обитатели са бактерии (екстремофили), успели да се приспособят и оцеляват. Именно те, придават червения цвят на водата.
Според изследвания съдържанието на желязо във водата на Рио Тинто е подобно на това в скалите на Марс. Има ли живот на Марс?

4. Роторуа

RoturaРоторуа е град в Нова Зеландия, разположен на брега на едноименно езеро. Това е регионът с най-силна геотермална активност в света. Навсякъде са разпръснати езера и гейзери, който бълват кал, от пукнатини свисти пара. Навсякъде мирише на сяра.

 

 

5. Летящият гейзер

Чудото се появява като следствие от тоновете спяща под повърхността гореща вода и човешката намеса. Намира се в Рино, Невада и е резултат от сондиране на почвата.
Но понякога човек се оказва безсилен пред природата.

 

 

6. Вратата към ада

Вратата към ада се намира в Туркменистан в пустинята Кара Кум. В огромната дупка непрекъснато се изгаря газ и затова изглежда като казан, вкопан в недрата на земята.
От изгарянето дълбочината на пещерата се увеличава, а гледките, които създава са действително неземни.

 

7. Окото на Африка

Окото на Африка е в Мавритания в пустинята Сахара. За това, как е образувана гигантската структура, наричана Структурата Рашат, учените продължават да спорят. Окото е с 50 км ширина и според някои е бивш вулкан, а според други, следствие от сблъсък с метеорит.

 

8. Петнистото езеро

Безспорно едно от най-странните места в света – Петнистото езеро. Намира се в Британска Колумбия в Осойоос. Представлява голямо безоттечно езеро с води, наситени със соли. През лятото водата се изпарява и остават само минералите, образувайки петна, всеки път с различен цвят в зависимост от минералите.

9. Планината Рорайма

Рорайма се намира на кръстопътя на Гвиана, Венецуела и Бразилия. Платовидното образование е източник на много легенди и митове у местните народи. Стените, на Рорайма са с височина от 400 метра. От всички страни. От венецуелска страна има нещо като естествена рампа, която донякъде улеснява качването, всички други страни изискват невероятни катерачески умения. Горе вали всеки ден и природата там е уникална.

10. Бермудски триъгълник

Бермудският триъгълник се намира в Атлантическия океан. Наричат го още Дяволски триъгълник, заради мистериозното изчезване на кораби и самолети, минавали през района. Хипотезите са много – от НЛО до вихрите и мъглите, образувани от срещата на топлото Гълфстриймско и студеното Лабра

(Visited 90 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Топ 10 на най-странните места на планетата"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.