Горещо

Севлиево става столица на тиквата, а в Перник ще правят рок концерти

Севлиево да се утвърди като столица на тиквата у нас. Фестивалът на чушката и домата да стане марка на Стамболийски, а „Китариада“ да се превърне в културния бранд на Перник. Това са част от проектите на 40 общини за иновативни културни събития, които ще се финансират с около 20 млн. лв. по оперативната програма „Регионално развитие“, информира електронното издание на „Дневник“.

Повечето общини ще организират различни фестивали, като целта е те да са нестандартни и да се превърнат в тяхна запазена марка. Така трябва да се преодолее негативният образ на населеното място, да се повиши „удовлетвореността на жителите от културния живот“, интеграция на „социални маргинални групи в художествени проекти“. Парите по оперативната програма ще се използват за сцени, техника, декори.

Така в Севлиево ще се организира фестивал на тиквата, в Стамболийски – на чушката и домата,. В Троян ще има празник на сливата в чест на сливовата ракия там, а в Поморие ще има празник на солта. Перник пък ще използва 515 хил. лв. по проекта , за да утвърди като своя културна марка фестивалът „Китариада“. Кметът на града Росица Янакиева обясни, че управляваният от нея град е първият, в който е имало рок фестивал, и сега общината иска да възроди тази традиция, като подкрепи местни рок групи. На музикални събития залагат и в община Ботевград с проекта „Дефилир на духовата музика“. В Димитровград ще се организира състезание с плавателни съдове – собствено производство, по река Марица.

Най-големият проект е на Столичната община. Той е за за 840 хил. лв., които са предвидени за културни събития в Западния парк. Община Варна ще организира фестивали на шансона и конкурс „Рибите танцуват“ по проекта си за 792 хил. лв. За над 800 хил. лв. местната власт в Бургас ще прави културни събития извън туристическия сезон, насочени към жителите на града.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Севлиево става столица на тиквата, а в Перник ще правят рок концерти"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.