Горещо

Японското цунами откъснало огромен айсберг от Антарктида

Вълната цунами, която бе предизвикана от земетресението с магнитуд 9 по Рихтер в Япония на 11 март, е откъснала гигантски айсберг от Антарктида, съобщи в. “Кориере дела сера”, цитиран от „Труд”.
Извода е направила Кели Брънт от Университета в Чикаго заедно със свои колеги, които работят за НАСА.
Те са анализирали висококачествени сателитни фотографии, заснети от европейския сателит “Енвисат” 4 дни след природното бедствие.
Според учените заснетото показва, че на 13 600 км от епецентъра на труса и 18 часа след вдигането на вълната цунамито е достигнало ледената шапка на Антарктида. Това става в района залива Сулценберг.
Тогава вълната вече е била с височина едва 30 см, но с огромна сила. Затова и успява да откъсне леден блок с височина 80 м и обща площ 175 кв. км. За сравнение учените посочват, че отцепеният леден блок е два пъти по-голям от Манхатън.
Според историческите данни ледената шапка около Сулценберг не се е променяла от 1965 г. насам.
Японското правителство обяви във вторник, че скоро планира да отмени задължителната евакуация от 20-километровата зона около АЕЦ “Фукушима I”, която аварира от цунамито и предизвика най-голямата ядрена катастрофа от Чернобил насам. Очаква се хората да започнат да се завръщат през септември по домовете си.
По официални данни около 58 500 души имат домове в зоната.

(Visited 48 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Японското цунами откъснало огромен айсберг от Антарктида"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.