Горещо

Утре вечер ще може да се наблюдават най-много падащи звезди

Любителите на падащите звезди скоро ще имат прекрасен шанс да си пожелаят нещо. В нощта на 12 срещу 13 август е пикът на персеидите – най-зрелищните падащи звезди през годината. Обикновено на час се виждат над 100 метеора, между които има и много ярки.
Тази година звездопадът съвпада с пълнолуние и ярката Луна ще засенчи повечето метеори, като ще ни остави да се радваме само на най-ярките падащи метеори са изчислили от американската космическа агенция NASA.
Най-голям шанс да се видят падащите звезди ще имат хората на високи и тъмни места като планините например.
Красивото зрелище се дължи на кометата Суифт-Тътъл, частици от опашката на която навлизат в земната атмосфера и изгарят там. Това се случва всяка година през август, когато Земята пресича орбитата на кометата.
Частиците, повечето от които са големи колкото прашинки, навлизат с голяма скорост в земната атмосфера и на височина 80-100 км горят и осигуряват светлинното шоу.
Суифт-Тътъл, открита от учените през 1862 г., е с период на обиколка около слънцето 135 години. Персеидите се наблюдават от поне 2000 години. Наричат се така, защото изглежда, че се появяват откъм съзвездието Персей.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Утре вечер ще може да се наблюдават най-много падащи звезди"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.