Горещо

Тестват военен самолет да лети с 21 000 км/ч

falconВ реален полет в четвъртък ще бъде тестван хиперзвуковия Falcon HTV-2 – най-бързия самолет в света. Той може да развива скорост, надхвърляща 20 пъти тази на звука, предаде БТА.
Разстоянието от Ню Йорк до Лос Анджелис, което се изминава обикновено за пет часа, с новия самолет ще се взема само за 12 минути, а от Лондон до Сидни – за не повече от час.
Ако изпитанието завърши с успех, ще може да се каже, че човечеството се е доближило до ерата на пътническите суборбитални космически полети между различни точки на планетата – като във фантастичните книги и филми. Главната цел на тестовете днес обаче не е гражданска, а военна.
Falcon HTV-2 е разработка на американското Управление за перспективни изследователски програми в областта на отбраната (DARPA) и представлява супероръжие от ново поколение. Според замисъла на Пентагона с подобен летателен апарат например за по-малко от час ще може да бъде доставена и изстреляна атомна бомба в която и да било точка от планетата, пише в. „Гардиън“.
По форма самолетът прилича на връх на копие. На корпуса няма крила в традиционния смисъл. Дължината е малка – само 3,7 метра, а скоростта на полета е 13 000 мили в час (почти 21 000 километра в час). За сравнение: свръхзвуковите самолети от типа на съветския МиГ-25, с който бяха поставени 29 световни рекорда, за час изминават 2400 километра.
Корпусът на Falcon HTV-2 е от експериментален композитен материал, който може да издържа на много високи температури. При обратното навлизане в атмосферата тя е от порядъка на 800 градуса по Целзий. По принцип материалът може да издържи и на много по-големи нагрявания – почти 2000 градуса, което е повече от температурата на топене на стоманата.
Ако времето позволи, стартът на Falcon HTV-2 (HTV е съкращение от Hypersonic Technology Vehicle) ще бъде даден от базата на американските ВВС Вандерберг в Калифорния.
Балистичната ракета „Минотавър IV“ ще играе ролята на ракета-носител, която ще изведе безпилотния самолет на границата между земната атмосфера и космоса.  Там апаратът ще се отдели от носителя и ще полети с огромна скорост.
Falcon трябва да измине 7600 километра за половин час и да падне в района на Маршаловите острови в Тихия океан. Самолетът, който по поръчка на Пентагона се разработва от 2003 година, досега е бил тестван във виртуалното пространство и в аеродинамична тръба.
Първото тестово изстрелване в реални условия е осъществено през април миналата година, но завършва с неуспех. То продължава само 9 минути. Самолетът лети 139 секунди със скорост 16,7 хиляди мили в час, след което бордовият компютър констатира аномалия и, следвайки програмата за безопасност, насочва Falcon към океана.
Според специалистите, разработващи проекта, неуспехът им дава възможност да поправят някои неточности и грешки в конструкцията, изобщо всичко това, което влияе върху характеристиките на апарата. Досега остава неизвестно какво точно не е било наред по време на априлския тестов полет. Според някои инженери апаратът се е „прегрял“, пише в. „Дейли мейл“.
По данни на в. „Дейли мейл“ за разработката, модификацията и изпитанията на Falcon HTV-2 досега са били изразходвани 308 милиона долара. Предвижда се самолетът да бъде напълно готов до 2025 година.
На сайта на DARPA схематично са описани всички стадии на предстоящото изпитание с компютърни видеозаписи на всеки от тях.

(Visited 55 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Тестват военен самолет да лети с 21 000 км/ч"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.