Горещо

Чартър на яхта – удоволствие от над €500 на човек

Интересът към такава почивка тази година не е много по-висок от миналата, твърди Александър Велинов, собственик на сайт за яхт пътувания sail.bg. Сегментът се разширява сравнително бавно, въпреки че за последните три години бизнесът ни се е удвоил, посочи още той.

Проблемите и предизвикателствата за развитието на яхтения туризъм в страната са много.

Няма пристанища, няма марини. За акостиране на марината в Св. Влас цената е равностойна на тази в о. Санторини, част от Цикладските острови в Гърция, а тук нямаме същите условия, коментират яхтсмени. От друга страна, изискванията за регистриране на яхти за туризъм са много големи, а администрацията не е достатъчно компетентна, твърди Велинов. Законодателството в тази сфера е неуредено, няма достатъчно квалифицирани кадри, твърдят от „Венид яхт“, фирмата, която експлоатира пристанище „Марина Диневи” в Св. Влас с капацитет от над 300 яхти. Оттам отбелязват, че има ръст на пътуванията и на избора на почивка с яхта както от български туристи, така и от яхтсмени от различни държави. Цената за акостиране на лодка е 49 лева на ден, допълниха още оттам.

В същото време този вид туризъм се облага с 20% ДДС, докато в Гърция – само с 5,5%.

Интересът от страна на чужденците остава на етап запитвания, а оставането на някои от тях тук с яхти – спорадично.

 

Българското крайбрежие е труднопроходимо

 

В Черно море няма острови и плаването в него е единствено сред водната шир, докато в Гърция има над 1500 острова, от които 200 са обитаеми. При нас сезонът е и по-кратък. В Черно море няма морски карти за капитаните, които да обозначават подводни скали и камъни, фаровете, различните особености на заливите, обясни Илиян Иванов, председател на Българското круиз общество.

Най-достъпните пътувания за българи са преди всичко Гърция, Турция и Хърватия, каза Велинов. За пътуване с яхта в по-далечни дестинации ще ви трябват повече пари, повече време. В този случай говорим за по-висок клас туризъм, който все още няма почва в България.

Плюсът на Гърция е, че е най-близо до нас, а до Хърватия няма добри пътища. От Българското круиз общество също подготвят догодина програма с оферти за Спорадските острови, която ще струва около 1000 евро на човек за една седмица. Условието е да сте минимум четирима души. Големи международни компании като Sunsail и Moorings проявяват интерес да предлагат наем на яхти у нас. Те имат бази в над 35 държави по света. Най-близката им база е на Спорадските острови. Затова от 2012 година ще започнем с предлагането на пътуване с яхта до там, коментира Илиян Иванов, представител и на Sunsail в страната.

 

Правилата на пътешествието

 

Яхтеният туризъм е не само едно различно преживяване, може да бъде уединено и много романтично. Цените се движат от 300 до 1200 евро на ден, съобщиха за „Класа“ от „Венид яхт“. Най-ниската цена, която коментират от бранша за такова пътуване, е 500-600 евро на човек, ако сте минимум четирима души, за седмица. Затова е най-хубаво да сте близки приятели и познати. Цената включва наем на яхтата, шкипер, застраховка на яхтата, такса за почистване на лодката, такса за допълнително оборудване – наем на надуваема лодка, GPS навигация и др. В повечето случаи наемът се заплаща предварително – често 50% от наема при сключване на договора и 50% около месец преди началото на круиза. Резервирането на яхти става поне 6 месеца преди самото отплаване. Обикновено се заплаща и депозит, който след пътешествието се връща.

Цените за шкипер на ден са между 100-165 евро. Естествено, ако имате шкипер на борда, трябва да знаете, че ще имате още един човек, който почти през цялото време ще бъде с вас.

Трябва да сте сигурни предварително каква е политиката на съответната компания при възникване на инцидент, да поддържате постоянен контакт със сушата, а техниците на компанията могат да стигнат до четири часа при вас.

 

Близка дестинация – Спорадските острови

Спорадските острови в Егейско море са известни още като Северните Споради, най-познати Алонисос, Скиатос и Скопелос. Други предложения са Цикладските острови, сред които най-посещавани са Санторини и Миконос. Оферти се предлагат и за пътуване с яхта до Йонийските острови. Те са група от шест по-големи (Корфу, Левкада, Кефалония, Итака, Закинтос, Китира) и множество по-малки острова. Таверните по островите не излизат много скъпо и са около 15 евро, твърдят от Българското круиз общество. Морска болест рядко може да ви хване, предвид че гръцките морета са много спокойни. Може да акостирате, без да плащате за марина на кейове и на рибарски пристанища. Това обаче все пак е предимство, защото имате ток, интернет и всички удобства, цената е от 30-40 евро на ден. В Егейско море частните марини са само три-четири. Навсякъде другаде акостирането ще ви излезе без пари. Може дори да заредите вода и гориво, без да плащате. С ветроходната яхта горивото, което ще изхарчите за една седмица, е 10 литра дизел, обясни Илиян Иванов.

Иванов разказа и едно от своите пътувания с яхта. Той е изкарал седмица в Йонийско море в 14-местна яхта, с 3 двойни каюти, всяка със собствена баня и трапезария. Едноседмичната почивка струвала 480 евро на човек без наемането на шкипер.

Докато при морското плаване задължително трябва да платите за шкипер, то при речните пътувания с яхта няма такъв риск и вие може сами да я управлявате. Цените варират в същия диапазон както при морските пътувания. За целта получавате всички необходими карти и навигации. Такива пътувания са малко познати у нас и все още няма подобни оферти. По Дунав няма и къде да се акостира. В Западна Европа обаче са прокопани дори специални канали, по които плават яхтите. Илиян Иванов дори разказва, че много пъти благодарение на шлюзове се преминава над цели магистрали. За туристи от Белгия, Швеция, Италия, Ирландия това се е превърнало в начин на живот.

 

Пътуващите нации

Англичаните, американците, скандивските страни, испанците, италианците, португалците плават най-много. Но често определят региона като едно от най-хубавите места за пристан. Дори от Австралия идват яхтсмени при южните ни съседи. В Гърция се предлагат много оферти и бизнесът постоянно отбелязва ръст. Там над 300 компании предлагат подобни пътувания, често това са и собственици на няколко лодки или яхти. Този бизнес постоянно се развива.

 

klassa.bg

(Visited 130 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Чартър на яхта – удоволствие от над €500 на човек"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.