Горещо

Кадафи се опитва да избяга със златото на Либия

Муамар Кадафи ще се опита да изнесе и продаде част от либийските златни резерви, за да плати за защитата си и да посее хаос сред племената в северноафриканската страна. За това предупреди пред Ройтерс бившият управител на Централната банка на режима Фархат Бенгдара, цитиран от news.bg.
Малко след избухването на размириците в Либия финансистът се присъедини към либийските бунтовници, отбелязва агенцията. В момента е директор на италианската банка UniCredit.
Бенгара твърди, че съюзник на Кадафи е предложил 25 тона злато на негов приятел „преди известно време“. Моят приятел се свърза с мен и аз му предложих да откаже. След това той незабавно отхвърли предложението. Но това е ясна индикация, коментира той. Бангара уточни, че приятелят му е либиец, но отказа да даде повече подробности за него.
Според бившия банков шеф в Триполи има златни резерви на стойност 10 млрд. долара и Кадафи вече може да е взел част от тях. Бенгдара предполага, че полковникът вероятно се е насочил към границата с Алжир, където вече търси начини да плати и подкупи някои племена и наемници, за да си осигури защитата си.
Той допълни, че Либия се нуждае от заем в размер на между 5 и 7 милиарда долара, за да възстанови банковата си система. Ние не се нуждаем от донори. Либия е богата страна. Държавните активи са в размер на поне 168 милиарда долара. Но в момента всичко е замразено, обясни финансистът.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Кадафи се опитва да избяга със златото на Либия"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.