Горещо

Стив Джобс напусна Епъл, замести го Тим Кук

Steve JobsСтив Джобс подаде оставка като главен изпълнителен директор на Apple – технологичния гигант, който той основа някога в гараж заедно с двама съдружници, предадоха световните агенции.
Ройтерс определя решението на Джобс като зашеметяващ ход, който слага край на 14-годишното му „царуване“ в корпорацията. То изглежда е резултат от неуточнения здравен проблем, който го принуди да излезе в отпуск по болест в началото на годината, отбелязва AP, цитирана от БТА.
55-годишният съосновател на Apple, който се пребори с рак на панкреаса през 2004 г., а през 2009 г. му бе трансплантиран черен дроб, си взе почивка на 17 януари тази година за неопределен период от време.
Стив Джобс ще бъде заменен като генерален директор на корпорацията от втория човек в нейната йерархия – оперативният директор Тим Кук, който бе смятан от дълго време за негов бъдещ наследник.
Самият Джобс е избран по свое желание за председател на съвета на директорите на компанията. Легендата на Силициевата долина, който обяви своето решение в кратко писмо до съвета на директорите на Apple, не посочи мотивите си.
Тим Кук е смятан за оперативен гений с основно значение за преобразяването на Apple през годините в един от най-големите и най-печеливши производители на високотехнологични продукти. Смята се, че е играл ключова роля в проектирането и ръководенето на веригата за доставки на компанията от заводи и производители на компоненти, които й помогнаха да създаде продукти от водещия пазарен сегмент с материали от най-високо качество и благодарение на които продължава да поддържа високи печалби.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Стив Джобс напусна Епъл, замести го Тим Кук"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.