Горещо

Топ 5 на грешките в програмите „Аз мога“ и „Аз мога повече“

 

Кандидатстването е лесно и преминава бързо, необходимо е да попълните декларация и заявление, да носите копие от лична карта и диплома за завършено образование. По „Аз мога повече“ се кандидатства дори до 30 септември, другата програма вече приключи с набирането на кандидати. По новата мярка във всяко от бюрата по труда има по над 3000 записани кандидата. И двете са за работещи, които искат да повишат квалификацията си. Възможностите са две- да изберете ново професионално направление или да придобиете ключова компетенция-езици, компютърни науки и др.

Първо и тук всеки може да запише каквото му хрумне, без да има ясна логика и обосновка за какво ще му послужи това обучение. Агенцията по заетостта не се и интересува. Може да се окаже, че пак ще се пръснат много пари за неясни цели. Как да има планиране като не знаем в отделните сектори от какви хора и специалисти има нужда или дори на какви езици трябва те да се обучават.

Като второ бих посочила, че по някои от специалностите няма хора, по други има голям наплив. Така за обучение по управление на проекти и еврофондове няма кандидати и не се сформират групи. Този, който ги е записал не може да си намери фирма, която да го обучава. От друга страна много специализирани центрове закриват групи и напрактика участието им в програмата се оказва безсмислено.

Третият проблем е, всъщност човек е принуден да се запише за най-масовите обучения.

Четвърто пък не може да запише високо ниво на език, трябва да започне отначало нов (имате първите три нива на испански от някакво обучение в миналото, не може да запишете следващите). Не може да запишете и най-високо ниво на квалификация по дадена специалност ( не може да запишете компютърна анимация, но можете графичен дизайн). Двете са в направление Аудио-визуална техника.

Последно пето (засега) е, че веднъж кандидатствал за език например по „Аз мога“ не може да поискаш финансиране за повишаване на нивото за него по „Аз мога повече“. Макар да не ти е забранено да участваш и по „Аз мога повече“ веднъж след като си получил пари за ключова компетенция каквато е езикът, може да се обучаваш само в специалности за професионално обучение например икономика, хотелиерство и др..Или ако по „Аз мога“ си кандидатствал и си бил одобрен за обучение по ключова компетенция, сега по „Аз мога повече“ може да кандидатстваш само за професионално обучение.

Проблемите не са подредени по възходящ ред и са еднакво значими. Ако имате опит по тези две мерки, споделете го.

 

 

(Visited 35 times, 1 visits today)

Be the first to comment on "Топ 5 на грешките в програмите „Аз мога“ и „Аз мога повече“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.